Prilikom pokušaja pljačke trgovine “Amko komerc” u sarajevskom naselju Širokače jutros oko 3.00 sata došlo je do razmjene oružane vatre između razbojnika i pripadnika Zaštitarske agencije “Gama AA”. Detalja o nemilom događaju za portal Vijesti.ba ispričao je direktor pomenute agencije Alija Jašarević, koji je pljačkaše zatekao na licu mjesta.

 

“Zatekli smo četiri maskirana razbojnika sa puškama i pištoljima u rukama. Oni su prvi pucali na nas, a mi smo im uzvratili vatru. Tom prilikom, ranili smo dvojicu razbojnika, a dvojica su nam pobjegla. Oni su se do trgovine dovezli vozilom audi karavan, koje su ostavili nakon ovog događaja. Radi se o ukradenom vozilu, u kojem je pronađeno mnogo robe, cigareta, sef sa novcem, ogromna kliješta za sječenje metala, veliki čekić… Jedan pištolj su ubacili u kontejner, a jednu pušku sam im lično oduzeo”, ispričao nam je Jašarević.

Tokom razmjene vatre hitac mu je okrznuo glavu. “Radi se o manjoj ogrebotini, koja nije vrijedna pomena”, dodaje on.

“Mi smo uradili svoj dio posla, sve što treba, dali smo izjave i napisali izvještaj o upotrebi sredstava prinude, odnosno vatrenog oružja. To je naša zakonska obaveza, a sa naše strane ispunjeni su zakonski uslovi za upotrebu vatrenog oružja u ovom slučaju, jer imamo slična ovlaštenja kao policija”, kazao je Jašarević.

Govoreći o pljačkašima, direktor Zaštitarske agencije “Gama” pojasnio nam je da se radi o opasnoj grupi kriminalaca, koji već duže vrijeme terorišu Kanton Sarajevo, Konjic, Jablanicu, Mostar, Travnik, Visoko, Kiseljak i dio opština u RS-u.

“Sa fantomkama na glavama, puškama i pištoljima otimaju vozila, upadaju u trgovačke radnje i benzijske pumpe, iznose sefove, uzimaju novac i cigarete… Spremni su i na upotrebu oružja. Prava su noćna mora”, poručuje Jašarević.
N.Š.

(24sata.info)